Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry

Aholaisten Luomutilan vihanneksissa maistuu maailman puhtain pohjavesi, pohjolan valoisat kesäyöt sekä viljelijöiden intohimo ja periksiantamattomuus.

Luomuvalkokaali ja luomupunakaali

Aholaisten Luomutila luomuvalkokaali luomukaali valkokaali kaali

Brassica oleracea var. capitata

Valkokaali on kaalien kunkku. Se kuuluu vanhimpiin tunnettuihin vihanneksiin, jonka viljely on alkanut Välimeren seudulla jo 2500 vuotta sitten.

Luomukeräkaali on monikäyttöinen vihannes. Raakana se maistuu sellaisenaan, tai raasteissa ja salaateissa. Kypsennettynä se sopii mm. keittoihin, kääryleisiin ja leivonnaisten täytteeksi. Punakaalia voi käyttää valkokaalin tapaan tuomaan iloista väriä raasteisiin ja laatikoihin. Maitohappokäymisen avulla puna- ja valkokaalista tehdään terveellistä hapankaalia.

Keräkaalit sisältävät runsaasti C-vitamiinia, betakaroteenia, folaattia sekä E- ja K-vitamiinia. Lisäksi kaaleissa on kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä.

Luomuparsakaali

Brassica oleracea var. italica

Parsakaali eli broccoli on monipuolinen ja terveellinen vihannes, joka voidaan syödä kokonaan. Parsakaalin kukinto on kuitenkin kaikista maukkain ja siksi suosituin osa. Luomuparsakaali soveltuu erilaisiin gratiineihin, wokkeihin, piirakoihin ja keittoihin. Herkullista se on myös keitettynä sellaisenaan tai voisulan kanssa nautittuna.

Tuore parsakaali sisältää rautaa, A-, C-, K- ja B2-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia ja ravintokuitua. Se sisältää myös runsaasti proteiineja, alfalinoleenihappoa ja steroleita. Parhaiten nämä arvokkaat ravintoaineet säilyvätkin, kun parsakaalin kypsentää höyryttämällä.

Luomusalaattifenkoli

Foeniculum vulgare var. Azoricum 

Salaattifenkoli on vihanneskorin kaunokainen. Fenkolin maku on makeahko ja mausteinen, raakana anikseen vivahtava. Kypsennettäessä maku mietonee. Se ei tarvitse muuta esikäsittelyä kuin huuhtomisen.

Raaka luomusalaattifenkoli sopii raasteena tai suikaleina salaatteihin, dippivihanneksiksi tai juustolautaselle. Fenkoli tuo hienostuneen säväyksen keittoihin, pataruokiin ja gratiineihin. Grillattuna se on erityisen herkullista, varsinkin jos sitä esikeittää hetken.

Reseptejä

Parhaat hetket syntyvät tuoreiden ja puhtaiden raaka-aineiden äärellä.